TEOKSET

FILTER

42397515_316844478867778_4298192318223089664_o

Kuka on Sonja Pälli? Entä Milla Järvinen? Millainen on Eliel Tammiharju?

FILTER on liikkeellinen ja äänellinen tutkielma minäkuvan muodostumisesta 2000-luvulla. Se tutkii ympäristön, sosiaalisen median pyhän sanan ja oman menneisyyden vaikutusta suhteessa nykyhetkeen. Teos tarkastelee toisen ihmisen tekojen sekä sanojen merkityksiä ja seurauksia nuoruuden ajan kokemuksissa suhteessa aikuisuuteen.

Sirkustaiteilija Järvinen ja tanssija, tanssinopettaja Pälli ovat tunteneet yli kaksikymmentä vuotta ja heillä on toisistaan tietynlainen käsitys ihmisenä ja taiteilijana. Ihminen elää jatkuvassa muutoksessa suhteessa omiin tunteisiinsa ja ajatuksiinsa, onneksi. Tämän myötä Pälli ja Järvinen, kaksi ystävää, päättivät tutustua toisiinsa uudelleen.

FILTER on ilakoiva riemujuhla, Vapaustanssi, jossa yhdistyy liikkeen vapaus, maassa ja ilmassa, ei kenenkään maalla. Siinä hyvästellään entinen, tunnettu, tiedetty minä. Toivotetaan tervetulleeksi tuntematon sisin, joka on meissä jokaisessa syntymästä lähtien.

Konsepti ja koreografia: Milla Järvinen, Sonja Pälli

Lavalla: Milla Järvinen, Sonja Pälli ja Eliel Tammiharju

Ääniassemblaattori: Eliel Tammiharju

Teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Lahden kaupunki, Suomen kulttuurirahasto

 LAULUNARVOINEN 

laulunarvoinen
kuva Oona Kauhala/edit mj

SPECTACULAR, SPECTACULAR! WELCOME TO SEE A FAILURE!

la2
kuva Hilja Crane

Laulunarvoinen saa raaminsa kehollisuudesta, ilma-akrobatiasta. Näyttämönsä luonnosta ja luonnollisuudesta kaikilla aisteilla. Pinnan, äänen sekä sävyn Suomen muinaisuskomuksista sekä mytologiasta. Hengityksen ja hengenahdistuksen meiltä ihmisiltä, joista useat hakkaamme päätämme seinään jokaisesta epäonnistumisesta, stressaamme pienistä vastoinkäymisistä, ja verhoamme itsemme statuksilla, joiden takana kuvittelemme olevamme turvassa. Sydämensä teos saa kehitysvammaisilta opitusta pyyteettömästä rakkaudesta suhteessa hyväksyvään luontoon. Antaa olla, ja olla olematta.

”Entä he, jotka eivät voita, eivät ole mestareita?”

PLEASE LEAVE YOUR IDENTITY AND SMARTPHONES OUTSIDE. THANK YOU.

Teos ja lavalla: Milla Järvinen

Kiitän suurinta innoittajaani sekä opettajaani Helmiä, jota ilman tätä teosta ei olisi. Kiitos.

Esityksen kesto: Pyrin olemaan lavalla 45 minuutin ajan.

Laulunarvoinen, esitettävä teos, on osa vuonna 2017 tammikuussa aloitettua vuoden kestoista projektia, matkaa. Tämä teos on kuvaus eletystä. Kokemus ja oivallus. Olkoon se kiitokseni kaikille viimeisistä.

https://millajarvinen.net/matka_laulunarvoinen/

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005435562.html

Teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus

 

TYTTÖ JOKA SÖI KUOLLEITA LINTUJA – Ruumiillinen rengasmonologi

Tyttojokasoi_3
kuva/ Nina Haukkovaara

”Halajan päästä lavalle voidakseni kokea tunteita.”

Tyttö joka söi kuolleita lintuja on esiintyjä Milla Järvisen poikkitaiteellinen sooloesitys. Se on runsaan ruumiillinen rengasmonologi, joka liikkuu sirkuksen ja teatterin laitamilla.

Esitys tutkii oman huoneen käsitettä ja toisen ihmisen poissaoloa. Kaikkivoipa esiintyjä, maailman vahvin tyttönainen, pystyy omassa maailmassaan kaikkeen, mutta uskaltaako hän sieltä ulos? Jos oma huone on liian suuri, mahtuuko sinne toista ihmistä? Entä jos omasta huoneesta tuleekin häkki?

Esitysprosessissa on tarkasteltu erilaisia rajapintoja: esiintyjän ja ohjaajan, sirkuksen ja teatterin, minun ja toisen, subjektin ja objektin, sekä esityksen maailman ja ulkopuolisen maailman rajoja. Teoksessa kuullaan esiintyvä taiteilija Milla Järvisen omia tekstejä sekä hänen itse säveltämäänsä musiikkia.

Tyttö joka söi kuolleita lintuja on lentävä ilottelu murheen keskellä. Se on suuri leikki, korea taidonnäyte, sulkasato ja talviturkin heitto.

 

Menneet esitykset:

Helsinki, WHS Teatteri Union

Lahti, Koulutuskeskus Salpaus/ Sirkuskeskus

Turku, Barker-teatteri

Helsinki, Tanssiteatteri Hurjaruuth

 

 

 

© Milla Järvinen 2018